Hoe vergelijk je onze waterfilter met de Brita waterfilterkan?
Waterfilters vergelijken? Niet zo makkelijk. Alle systemen werken anders. Om je hiermee te helpen, gaan we in deze blog in op de vraag wat het verschil is tussen de MyFontinet filter en een Brita filter. Op basis van de informatie die we konden vinden natuurlijk. Klopt er iets niet? Laat het ons zeker weten!
Zilverlaag (Brita) versus membraan (MyFontinet®)
Beide waterfilters halen bacteriën uit het water, maar dat gebeurt op een andere manier. Bij de MyFontinet® is de filtering een mechanisch proces, bij Brita een chemisch proces. Brita waterfilters hebben een kleine zilverlaag die desinfecterend werkt. Deze laag doet z’n werk, dus hij verslijt en verdwijnt ook. Dat is de reden waarom, als je een Brita filter niet tijdig vervangt en te lang gebruikt, de bacteriegroei net stijgt. In tegenstelling tot een MyFontinet die een continue kwaliteit garandeert.
Bij ons worden de bacteriën tegengehouden door een membraan. Je kan dit zien als een net met héél kleine gaatjes. Bacteriën zijn te groot om door de gaatjes te kunnen en worden zo uit het water gefilterd. Daarom ook dat onze filter alle microplastics tegenhoudt en een Brita filter niet.
Waterfilters met actieve koolstof
Beide filters gebruiken koolstof om stoffen uit het water te filteren. Actieve kool is een stof met een sterke aantrekkingskracht, waardoor het de slechte stofjes vasthoudt. Er zijn verschillende soorten koolstofblokken, met verschillende kwaliteit. Welke koolstof Brita gebruikt, konden we niet terugvinden. Na onze eigen zoektocht naar een leverancier van koolstofblokken kwamen we uit bij slechts twee fabrikanten die zo’n hoogwaardige kwaliteit maken. Daar kopen wij onze koolstofblokken aan. Dankzij die hoge kwaliteit, kunnen we onderbouwd bewijzen dat een MyFontinet® filter chloor, lood, medicinale resten, chemische resten en pesticiden uit het water filtert. Op de de website van Brita lees je dat zij er chloor, lood, koper en kalk uit kunnen filteren. Veel minder dan onze filter dus. (Kalk heeft een mens trouwens nodig, alleen voor je strijkijzer is het minder interessant dus een echt argument voor drinkwater is het niet.)
Levensduur van de filter
Elke filter moet je op een gegeven moment vervangen. Er zijn verschillende modellen bij Brita met elk een aparte levensduur, gaande van 4 weken tot 4 maanden of van 100 liter tot 600 liter. Een MyFontinet® filter gaat 4.000 liter mee. We raden aan om ‘m na een jaar te vervangen voor een optimale werking.
Smaak
Als je niet graag kraantjeswater drinkt, komt dat waarschijnlijk door de chloorsmaak. Beide filters halen dit uit het water en zorgen voor lekker water. Check!
Kostprijs
Omdat Brita verschillende modellen heeft, is dit geen volledige vergelijking. Om je een idee te geven, hebben we een type gekozen om het verschil aan te tonen. De filterkwaliteit is anders, dus de kostprijs van het systeem is dat bijgevolg ook. Berekeningen vind je onderaan dit artikel. Samengevat:
In Vlaanderen betaal je ongeveer 4,3 euro voor 1.000 liter kraantjeswater. Als je de aanbevolen 2 liter water per dag drinkt, is dat ongeveer 730 liter per jaar. Voor 2 personen is dat 1.440 liter. Op deze hoeveelheid is de berekening gemaakt. De prijs per liter voor 2 personen, in het jaar van aankoop, is bij Brita 0,09 euro en bij MyFontinet® 0,22 euro. In jaar 2 kost Brita 0,07 euro per liter en MyFontinet® 0,05 euro.
Recyclage van de filter
Bij beide merken kunnen de filters gerecycleerd worden. Het filterhuis van MyFontinet® bestaat uit inox en heeft daardoor een erg lange levensduur (en tien jaar garantie). De Brita kannen zijn van plastiek. We konden niet meteen iets over levensduur en garantie terugvinden.
Water uit je kraan of uit een kan
De MyFontinet sluit je aan op je kraan. Je hebt dus, zonder extra elektriciteit, onmiddellijk stromend gefilterd water. Bij Brita vul je eerst de kan en druppelt het water eerst door de filter.
Bewezen resultaten
De MyFontinet werd aan verschillende onafhankelijke en externe studies onderworpen. Zowel de milieu impact van het product, als de kwaliteit van het gefilterde water kan je hier terugvinden.
We konden geen studie vinden waarin de waarden van het water voor en na een filtering door Brita werden gedaan. Wel vonden we op de Engelstalige website “System tested and certified by the WQA against NSF/ANSI Standards 42 and 53 for the reduction of the claims specified on the Performance Data Sheet.”
Conclusie: de belangrijkste pluspunten van MyFontinet
1. Levensduur van de filter
2. Betere filtering + constante kwaliteit M
3. Stromend water
Als je keuze toch op Brita valt, zorg er dan zeker voor dat je de filterkan niet meer gebruikt nadat de levensduur van de filter is bereikt. De zilverlaag werkt dan niet meer, maar de kan is nog altijd te gebruiken waardoor je eigenlijk slechter water drinkt. Als je keuze uitgaat naar MyFontinet: hier vind je onze modellen terug. Heb je nog vragen? Neem contact op!
MyFontinet Pure model
€ 0,05
/ liter vanaf jaar 2- Filter na 4.000 liter / elk jaar vervangen
- Kostprijs van een filterpatroon: 79 euro
- Kostprijs van een filtersysteem: 324 euro
- 324 euro (het systeem) + 6,2 euro (1440 liter kraantjeswater) + 0 euro (eerste filter inbegrepen) = 330,3 euro voor jaar 1
- = 0,22 euro per liter
- Vanaf jaar 2 valt de aankoop van het systeem weg en rekenen we enkel nog de filters: 6,2 euro (1440 liter kraantjeswater) + 79 euro (1 filter) = 85,2 euro voor jaar 2
- = 0,05 euro per liter vanaf jaar 2
Brita fill & enjoy (2,4 liter)
€ 0,07
/ liter vanaf jaar 2- Filter na 100 liter / 4 weken vervangen
- Kostprijs van een filterpatroon: 7,3 euro
- Kostprijs van een filterkan: 32,95
- 32,95 euro (de kan) + 6,2 euro (1440 liter kraantjeswater) + 94,9 euro (13 extra filters, eerste inbegrepen = 134 euro voor jaar 1
- = 0,09 euro per liter
- Vanaf jaar 2 valt de aankoop van het systeem weg en rekenen we enkel nog de filters: 6,2 euro (1440 liter kraantjeswater) + 102,2 euro (14 filters) = 108,4 euro voor jaar 2
- = 0,07 euro per liter vanaf jaar 2