Mineralen, voeding en waterfilters

Mineralen uit kraanwater of enkel uit voeding?

Mineralen zijn voedingsstoffen voor ons lichaam. Wist je dat ze zelfs voor veel meer zorgen dan enkel sterke botten? Dat ze essentieel zijn, dat staat vast. Maar hoe krijg je genoeg mineralen binnen? Haal je alles uit voeding? Of is het water dat we dagelijks drinken toch ook nog van belang? 

Steeds minder mineralen in voeding

We stuurden Bart op onderzoek uit met de vraag hoe belangrijk mineralen in je dagelijkse drinkwater zijn. Heel wat research later, kwamen we tot een verrassende conclusie: de mineralen in onze voeding zijn sinds de jaren 50 achteruitgegaan. Je haalt er dus nog wel mineralen uit, maar steeds minder. 

Mineralen uit water zijn een slimme aanvulling

De mineralen die je uit drinkwater haalt, zijn daarom ook een slimme aanvulling op wat je eet. Hoeveel precies? Zelfs dat zochten we uit! Op basis van de staal van de waterkwaliteit in Hasselt blijkt kraantjeswater tot 8% te kunnen bijdragen aan jouw dagelijkse hoeveelheid mineralen. Spa, water met weinig mineralen, slechts 0,6%. In flessenwater zitten dus niet altijd meer mineralen dan in kraantjeswater! 

De waterfilter van MyFontinet

Mineralen in gefilterd water? 


Gefilterd kraantjeswater is perfect gezond! Als je een goede filter hebt tenminste. Het is belangrijk dat er nog altijd mineralen in je water zitten nadat je het gefilterd hebt. Bij een MyFontinet worden mineralen doorgelaten, net om die reden. Belangrijk om dus even te checken 

Welke mineralen zitten in jouw kraantjeswater? 

Aha! De hamvraag. Via deze link kan je de cijfers per leveringsgebied vinden. Het water uit jouw gemeente komt uit een bepaald leveringsgebied. Per leveringsgebied controleert de VMM de concentraties in jouw water. Voor de goede mineralen, die bouwstof zijn voor jou, zijn dit de belangrijkste: calcium, magnesium, ijzer, fosfor en zink. 

Wat mineralen voor je doen 


Van een bouwstof voor botten tot de overdracht van zenuwprikkels en de vrijstelling van hormonen. Mineralen hebben heel wat functies in je lichaam. Een gezonde voeding en voldoende water drinken zijn dus essentieel om ervoor te zorgen dat jouw lichaam krijgt wat het nodig heeft. Welk water dan? Dat lees je hier. 

Clarico-Text-Image

Meer informatie:

- Studie van de Universiteit van Wageningen over verminderde mineralen in voeding (rapport)

- Wetenschappelijk onderbouwde blogpost over voedingsstoffen in groenten (blog)

- Overzicht van de functies van mineralen (Vlaams Instituut gezond leven

Hoe goed is de Blue Deal, het Vlaamse waterplan? (Deel 2)