Plastic activist Toon Eerdekens: “50.000 mensen zien mijn plastic boom elke dag, dat is meer dan de Mona Lisa he!”

Een interview met afvalkunstenaar Toon Eerdekens

Tegen de stroom inzwemmen. Omdat het moet. Omdat je voelt dat het de enige juiste optie is. Die mensen willen we graag spreken! Zo ook Toon Eerdekens: een man die al 15 jaar op de barricades staat voor het plastic probleem waar we mee zitten. 

Toon, wanneer werd je je bewust dat plastic zo’n probleem was?

De klik voor mij kwam in 1976. Toen zag ik voor de eerste keer de plastic flessen drijven in het water. Ik ben een fervent duiker en die zomer was ik in Palinuro, Italië. Je kan daar prachtig duiken, maar ineens was er dat afval. Die flessen kan ik mij nog herinneren of het gisteren was. 

Je bent nu plastic kunstenaar, leg eens uit? 

Ik kon (en kan) gewoon niet meer aanzien hoeveel plastic er gebruikt en misbruikt werd. Ik sla plastic tijdelijk op in een boom, zodat het niet naar zee kan stromen. Dat doe ik door zwerfvuil samen te knopen en dat gooi ik in de boom. Als de bladeren afvallen in de winter, zie je het plastic hangen. 

Clarico-Full Image

Waarom plastic in bomen hangen? 

Zo’n boom is een visueel pleidooi voor statiegeld, dat al die zinloze flesjes en blikjes in één klap kan voorkomen. Daarom noem ik ze ook ‘statiegeldbomen’. Het is mijn doel om mensen te sensibiliseren. De reacties zijn positief en negatief, ik begrijp dat. Maar het moet ergens schuren om ook te landen denk ik. Het begon klein, in Limburg, maar nu doe ik het overal waar ik kom. Mijn boom aan de carpool in Houthalen, daar komen elke dag 50.000 mensen voorbij. Dat is meer volk dan de Mona Lisa hé! 

Waarom is plastic zwerfvuil een probleem? 

Omdat het niet vergaat. Elk jaar opnieuw wordt er miljoenen en miljoenen tonnen afval uitgestrooid. Dat waait weg, dat spoelt weg. Maar vergaan doet het niet. De ene zegt 400 jaar, de andere zegt 1000 jaar. Wat ze nu in de berm gooien, dat blijft tot ten vroegste 2420 dan bestaan. En er komt alleen maar bij, dat is toch te absurd voor woorden? 

Clarico-Full Image

Bron foto: Focus op Hasselt

Wie inspireert je om door te gaan? 

Dirk Groot, de zwerfinator, uit Nederland doet straffe dingen. Samen met een heleboel winkels heeft hij een overeenkomst dat ze geen plastic waterballonnen of plastic confetti meer verkopen. Zo’n structurele oplossingen hebben we nodig! Zeker voor zoiets als carnaval. Kinderen leren over zwerfvuil, dat het niet mag, ze gaan het met school zelfs opruimen. Maar tijdens het kinderfeest carnaval zien ze hoe volwassenen het zwerfvuil en de bakken plastic ongegeneerd uitstrooien...

Anno 2020 kan toch niemand het ongecontroleerd uitsmijten van plastic nog verdedigen? Er zijn zoveel alternatieven! 

Clarico-Full Image

Hoe lossen we het plastic zwerfvuil probleem structureel op dan? 

Statiegeld om te beginnen, daar lossen we 40%-50% van het zwerfvuil mee op. Staat ook in het regeerakkoord van onze federale regering trouwens. 

Dan gaan we de verpakkingen aanpakken. Geen overbodige verpakkingen meer. Als ik een plastic pen koop, is die nog eens verpakt in plastic?? Als we dit afschaffen, dan winnen we nog eens 20.% En dan komt de wegwerpplastic aan bod, zoals de waterballonnen of schuurkorrels in cosmetische producten bijvoorbeeld. 

Die drie simpele dingen en dan zijn we er zo goed als he! Bij deze een warme oproep aan bedrijven en overheid. Je mag niet kiezen aan welke kant van de weg je rijdt, zo moeten we dat ook doen met plastic. Daar komen nog veel grotere accidenten van. 

Meer informatie? Verder lezen en kijken over plastic kan hier:

Zelf nog een interessante tip? Laat het ons weten via Facebook! 

Mineralen, voeding en waterfilters