Waarom gefilterd kraantjeswater het gezondst is?

Is het nodig om kraanwater te filteren?

Nee, kraantjeswater is niet ongezond. Het wordt grondig getest door de watermaatschappijen en jawel, zij doen echt hun best. Maar sommige zaken hebben de watermaatschappijen gewoon niet in de hand en ze hebben ook kosten te managen. Is kraantjeswater dus gezond? Ja. Kan het nog gezonder met de juiste filter? Ja, heel zeker. Is het een betere keuze dan flessenwater? 100%. Meer tekst en uitleg in deze blog. 

Het begint eigenlijk allemaal met de definitie van gezond. Wat is gezond water? Mineralen in het water zijn belangrijk. Tegelijkertijd wil je er geen schadelijke stoffen in. Kraantjeswater in Vlaanderen heeft een hoge kwaliteit, zeker in vergelijking met de rest van de wereld. Maar dat betekent niet dat er geen enkele stof meer in zit die je er best uitfiltert. Is dat dan een argument om flessenwater te drinken? Nee, dat is het helemaal niet! Het is een argument om kraantjeswater te filteren met een goede filter.  

Nee, flessenwater is niet gezonder en maakt het probleem groter


Flessenwater is niet gezonder dan kraantjeswater. Over zowel de schadelijke stoffen in flessenwater, als over de milieu-impact ervan schreven we aparte blogs waar je meer uitleg vindt. Je moet het eigenlijk zo zien: flessenwater vervuilt onze planeet. (Flessenwater is 3300% meer vervuilend dan onze filter). Vervuiling die doorsijpelt in alles, waaronder ook ons water, zowel in flessenwater, als het water uit de kraan. Blijven we flessenwater drinken, dan maken we het probleem enkel groter. Terwijl het met een goede waterfilter eigenlijk snel opgelost is: je drinkt het gezondste water, zonder de vervuiling van (en het gesleur met)  flessen.  

Clarico-Text-Image

Kwaliteit van kraantjeswater in Vlaanderen

Kraanwater wordt jaarlijks door de watermaatschappijen getest. Zij bezorgen de resultaten aan de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) die het in een rapport giet. Het laatste rapport dateert uit 2018. Je kan zelfs voor jouw gemeente opzoeken wat de precieze waarden waren. Conclusie? De kwaliteit van het kraantjeswater in Vlaanderen is goed. Kan het beter? Ja. Microplastics bijvoorbeeld worden vandaag nog niet opgenomen in de metingen. Ook is het zo dat kraantjeswater tussen het publieke drinkwaternet en jouw kraan thuis nog een hele weg af te leggen heeft. Bovendien is het voor de watermaatschappijen niet haalbaar om 3 miljoen testen uit te voeren elk jaar (evenveel als er watermeters zijn) dus er kunnen altijd afwijkingen zijn tussen het testresultaat en de kwaliteit van het water dat uit jouw kraan komt. 

Clarico-Image-Text

Van de waterleiding tot aan je kraan: jouw verantwoordelijkheid 


Je kraan is via een leiding aangesloten op het publieke waternet. Voor die leiding ben je zelf verantwoordelijk. Daarom dat nieuwe of gerenoveerde sanitaire installaties ook gekeurd worden. Deze leidingen bepalen mee de kwaliteit van het water dat uit je kraan komt. 

  • Woon of werk je in een ouder gebouw (gebouwd voor 1980)? Dan bestaat de kans dat er loden waterleidingen zijn. Als het niet mogelijk is om deze te vervangen, dan is een waterfilter die lood uit het water haalt essentieel. 

  • Staat je kraanwater voor een langere periode stil in de leiding? Water is een levend organisme: er zitten werkzame stoffen in. Stoffen die, als het water lang stilstaat, aan de binnenkant van je leidingen gaan plakken. Hierdoor kunnen bacteriën zich snel vermenigvuldigen. 

    Twee zaken die zeker in schoolgebouwen relevant zijn om in rekening te nemen. Met een waterfilter heb je dit probleem al opgelost. 

Wat filter je er aan de kraan (point of use) dan nog best uit? 

De volumes water die een watermaatschappij filtert zijn énorm. Daar is altijd een kostprijs aan verbonden. Bovendien zijn er heel wat kilometers waterleiding waar onderweg iets mis kan gaan. De gezondste oplossing is een goede waterfilter aan je kraan, het “point of use”. Wat filter je er met een goede waterfilter nog uit? Dit zijn voor alle duidelijkheid lage concentraties, dus geen reden tot paniek. 

  • Chloor: chloor wordt gebruikt om de bacteriën te doden (water is een levend organisme). Als je kraantjeswater niet lekker vindt, is dit waarschijnlijk de reden. De hoeveelheid die gebruikt wordt, vormt geen gezondheidsrisico.  (Bron)

  • Asbest: sommige leidingen in het drinkwaternet zijn van asbest. De kans dat de vezels vrijkomen is minimaal en als het toch zou gebeuren is het in vloeibare vorm niet schadelijk. (Bron)

  • Medicinale resten en hormonen: zowel mens als dier nemen medicijnen en/of anticonceptie. Dat plassen we vervolgens uit en zo komt het in ons water terecht. (Bron)

  • Pesticiden: heel wat landbouwgrond wordt besproeid met pesticiden en dat trekt mee in de grond en zo het water. De concentraties liggen onder de Europese norm (die strenger zijn dan die van de WHO). (Bron)

  • Microplastics: misschien wel de belangrijkste, omdat we daar nog het minst van weten. Meer en meer studies wijzen erop dat er microplastics in ons water zitten. Microplastics zijn microscopisch klein: tussen 0.05 en 5 mm. Koolstoffilters waar het water doorgeperst wordt, filteren microplastics tot 50µm, maar dat zijn al filters van de beste kwaliteit die dit kunnen. Eigenlijk is een membraanfilter hier nodig met gaatjes kleiner dan 0.05 mm zodat de microplastics tegengehouden worden. Een techniek die voor een watermaatschappij op zo’n grote schaal niet te hanteren is.  

Geen simpel verhaal, wel een simpele oplossing 


Wat gezond water is, is zoals je al kon lezen geen simpel verhaal. Want wat wel simpel is, is de oplossing: gefilterd water uit de kraan. De technologie van de MyFontinet® waterfilter heeft gevalideerde en bewezen resultaten. De goede stofjes gaan door de filter, de slechte stofjes houden we tegen. Waar de natuur vele jaren voor nodig heeft, doet onze filter in seconden zonder natuurlijke bronnen te belasten. 

De waterfilter van MyFontinet

Maar de ene filter is de andere niet… Je hebt een actief koolstofblok én een membraanfilter nodig om goed te zijn. Chloor eruit filteren is bijvoorbeeld niet zo moeilijk, maar op gezondheidsvlak maakt dat niet zo’n groot verschil omdat de concentratie zo laag is. De meeste filterkannen beloven veel, maar doen weinig of sterker nog: ze maken het water slechter als je de filter niet tijdig vervangt. Onder andere in dit rapport van het Franse agentschap voor de sanitaire veiligheid wordt de doeltreffendheid van filterkannen negatief geëvalueerd. 

Heb je nog vragen? Stuur ons een mailtje naar support@myfontinet.be

Meer informatie:

  1. Microplastics overview study ( World Health Organization )  

  2. FAQ about water quality ( Aquaflanders )

Droogte: wat is de link met drinkwater?