Hoe kun je best waterfilters vergelijken?

Waarop moet je letten bij het vergelijken van waterfilters?

Verwarring troef. Je vindt overal andere types en iedereen belooft beter en zuiver water. Maar wat is kwalitatief water nu echt en waar moet je verder nog op letten bij de aankoop van een waterfilter? Om ervoor te zorgen dat je je niet gek googelt, geven we hier even de belangrijkste kenmerken van een goede waterfilter mee.

Wat is belangrijk bij het vergelijken van waterfilters? In een notendop: Na het filteren moeten de mineralen nog in het water zitten en de schadelijke stoffen niet meer. Verder is de prijs per liter belangrijk, gelinkt met de capaciteit van de filter. Ook de recyclage van de filter is goed om vooraf even te checken.

1. De (bewezen) kwaliteit van het gefilterde water


Gezonder water. Dat is de rode draad van alle waterfilters. Maar wat is nu precies gezond? Er wordt altijd wel iets uitgefilterd, maar het belangrijkste verschil in waterfilters is wat er nu precies uitgehaald wordt. 

  • Is er geen test die de resultaten aantoont? Dan mag je al behoorlijk kritisch zijn, want dan heb je geen bewijs dat het werkt (en is het waarschijnlijk alleen goeie marketing). 

  • Is er wel een test? Dan moet je letten op de stoffen die eruit gefilterd worden (zoals medicinale resten, asbest, chloor, lood, bacteriën en pesticiden) én de stoffen/mineralen die er wel door kunnen. 


Clarico-Text-Image

2. Betere smaak van het water

De smaak van water wordt door allerlei factoren bepaald. De hoeveelheid aan mineralen zorgt voor de smaak, maar ook bijvoorbeeld het toevoegen van chloor aan het kraantjeswater door de watermaatschappij. De meeste filters halen de chloor eruit en dat merk je meteen in de smaak van het water. 

Clarico-Image-Text

3. Prijs per liter en de capaciteit van de filter


Om de prijs te vergelijken, moet je drie dingen weten: de aankoop van het systeem (eenmalige kost), de prijs van een filter en na hoeveel liter je de filter moet vervangen. Aan de hand daarvan kan je de prijs per liter bepalen. Een rekensommetje:

  • Met 1 MyFontinet ® filter kan je 4.000 liter filteren aan 79 euro

  • Met 1 Brita MAXTA filter kan 100 liter filteren aan ongeveer 5 euro. Om 4.000 liter te filteren, ko m je dan aan een kost van 200 euro.

Daarin verreken je dan eenmalig de aankoop van de filter. Het is moeilijk in te schatten hoelang een andere filter meegaat, dus daarom nemen we hier geen aannames. Bij onze filters krijg je sowieso 10 jaar garantie op het filterhuis dus dat is de minimale levensduur van het hele filtersysteem. Omdat het van inox is gemaakt, kan er eigenlijk verder weinig stuk aan.  

4. Continue kwaliteit

Onze filter werkt 100% of niet. De kwaliteit van het water blijft continue hetzelfde. Is de filter toe aan vervanging, dan kan je hem niet meer gebruiken. Dat is een groot verschil met waterfilters die je wel nog kan gebruiken zodra je de filter eigenlijk moest vervangen. Sterker nog: sommige filters verslechteren de kwaliteit van je water als je ze nog gebruikt na de aanbevolen vervangdatum. 

5. Recyclage van de filter 


Tot slot misschien nog een laatste puntje dat je kan bekijken: wat er gebeurt met de filter eens hij aan vervanging toe is. Kan hij gerecycleerd worden of moet het bij het restafval? Dit punt is het moeilijkst om te vergelijken, maar het kan misschien de doorslag geven bij twijfel. 


Clarico-Text-Image

Further reads voor meer informatie

  1. Heb je een filter nodig? Ja, lees meer over schadelijke stoffen in kraantjeswater (Blog)

  2. Is flessenwater per definitie altijd het beste water? Nee, Onze blog over schadelijke stoffen in flessenwater (Blog)

  3. De studie die aantoont dat MyFontinet® bacteriën eruit filtert (studie)

  4. De studie die aantoont dat MyFontinet® chemische en medicinale resten eruit filtert (studie)

Gratis Webinar “Welk drinkwater is gezond?”

Informatie over drinkwater is best verwarrend. In onze online sessies van een uur krijg je een onderbouwde uitleg over de verschillende aspecten: gezondheid, smaak, milieu en kostprijs. Bart licht zowel de situatie voor kraantjeswater, als voor flessenwater toe. 

5 redenen om kraantjeswater te drinken